Kom langs in onze toonzaal, boek hier uw afspraak.

Naar de startpagina

Lager E-peil dankzij zonwering?

Een BEN-woning, het E-peil, S-peil, de EPB-eisen, een EPC, ... Er zijn tal van verschillende termen en regelgevingen die voor de buitenwereld niet altijd even duidelijk zijn. Het is complexe materie die voor heel wat verwarring zorgt. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de termen en we beantwoorden de vraag of de juiste zonwering kan bijdragen tot het verlagen van je E-peil.

De termen op een rijtje


Om de bomen van het bos te scheiden zetten we de belangrijkste termen even op een rijtje, telkens met een korte, duidelijke omschrijving. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website vlaanderen.be.

Wat is een BEN-woning?


Een BEN-woning is een gebouw dat alles in het werk stelt om zo energieneutraal mogelijk te verwarmen, ventileren, koelen en warm water aan te maken.

Wat is het E-peil?


De definitie op de website vlaanderen.be luidt: ‘Het E-peil is de energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.’ Een BEN-woning is pas een BEN-woning als deze een E-peil heeft van E30 of lager (anno 2023).

Wat is het S-peil?


S-peil staat voor ‘schilpeil’ en vertelt het verhaal van de bouwschil. Het zegt meer over de energie-efficiëntie en over hoe de buitenkant van de woning (ramen, buitenmuren, vloeren, deuren en poorten) omgaat met koude en met warmte. Lees alles over het S-peil.
“Een goede zonwering is onderdeel van een kwalitatieve bouwschil”

Wat zijn EPB-eisen?


Voor nieuwbouwprojecten (residentieel) met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding van 1 januari 2023 tot 31 december 2024 zijn de belangrijkste
 EPB-eisen de volgende:

  • minimumaandeel hernieuwbare energie 25 kWh/m2
  • S-peil: S28
  • E-peil: E30

Wat is EPC of het energieprestatiecertificaat?


Het
 EPC-label geeft aan hoe goed een woning scoort op vlak van energieverbruik. Een A+-label is uitstekend, een F-label zeer slecht. Iedere verkoper of verhuurder van een residentiële woning of appartement moet een EPC kunnen voorleggen aan zijn koper of huurder. De energiescore die te lezen staat op het label is een score gebaseerd op o.a. de mate van isolatie, de technische installaties die aanwezig zijn, de aan-of afwezigheid van zonnepanelen en andere energiegerelateerde onderwerpen.

We gaan niet uitgebreid in op de details van alle aangehaalde termen. Dit zou ons te ver leiden. Bovenstaande informatie helpt wel bij het begrijpen wat zonwering kan betekenen voor de ‘energiezuinigheid’ van je gebouw.

E-peil en zonwering


Oververhitting is een probleem, zeker als je weet dat nieuwbouwwoningen steeds beter geïsoleerd worden en de warmte in de zomer moeilijker uit huis weg kan. Ventileren is een must en verplicht in nieuwbouw, maar met de juiste 
zonwering kan je het risico op oververhitting nog sterker doen dalen. En dat zorgt onrechtstreeks voor een positief effect op het E-peil. Je houdt de warmte van de zon tegen, waardoor het doorgaans een pak frisser blijft in huis. Zonwering kan dus een valabel alternatief zijn voor een energieslorpende actieve koeling. Opgelet! Als je voor vaste of niet regelbare zonwering kiest, dan zal de energievraag van de verwarming toenemen in de winter en heeft dit een stijging van het E-peil tot gevolg.

Welke zonwering heeft de grootste impact op het E-peil?


De impact is redelijk gering, maar zowel rolluiken, screens als buitenjaloezieën dragen bij tot het verlagen van het E-peil. Hoeveel punten je het kunt verlagen, hangt af van allerlei factoren. Oplossingen die aan de buitenzijde gemonteerd zijn, scoren beter dan binnenzonwering. Let wel op, het is niet voldoende om enkel je ramen op de benedenverdieping te voorzien van een zonweringsysteem of slechts een aantal ramen uit te rusten met screens of rolluiken. Als je voor zonwering kiest, pas het dan toe in je volledige woning.

Wil je echt de meest performante oplossing? Vraag ons dan tijdens een afspraak naar onze automatische screens en rolluiken of ontdek hoe een koppeling met je domoticasysteem zorgt voor een nog beter resultaat.

Meer weten?

Kom langs in onze toonzaal en leer er alles over