Toonzaal open, boek hier uw afspraak!

Toonzaal open, boek hier uw afspraak!

Waarom de veerspanning jaarlijks moet herzien worden

Wanneer de installateur de sectionale garagepoort plaatst, stelt hij ook meteen een correcte veerspanning in. Dat is niet alleen belangrijk om de garagepoort in balans te houden maar speelt ook een rol bij de veiligheid van het systeem. Om die reden wordt dan ook aangeraden om jaarlijks de veerspanning te herzien en opnieuw bij te stellen.

veerspanning garagepoort

Waarom is een goede veerspanning noodzakelijk?

De veren zorgen ervoor dat het gewicht van de garagepoort wordt gecompenseerd. Op die manier blijft de sectionale garagepoort altijd goed in balans. Om die balans te garanderen is een exacte krachtafstemming van de veren noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de poort vlot opengaat bij manuele bediening aangezien er minder kracht noodzakelijk is. Bij bediening met een motor verlengt het ook de levensduur van het gemotoriseerd mechanisme. Een goede veerspanning loont dan ook op economisch vlak.

Relaxatie van de veren

Van zodra de sectionale poort gebruikt wordt merken we al een verminderde kracht van de veren. In vaktermen wordt gesproken van de zogenaamde relaxatie van de veren. In eerste instantie hoeft dat geen probleem te zijn, maar na verloop van tijd zal je wel merken dat de poort manueel minder eenvoudig te openen is.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de relaxatie van de veren, waarbij de eerste effecten al na 200 uur gebruik merkbaar zullen worden. Na een periode van 600 uur gebruik zal de veerspanning zich stabiliseren om na 1.600 uur cruciaal af te nemen. Het is tussen deze periode dat ingrijpen belangrijk wordt. Op basis van het gemiddelde gebruik van een garagepoort wordt om die reden aangeraden om minstens jaarlijks de veerspanning opnieuw in te laten stellen. Wordt de poort frequenter gebruikt? Dan is een vroegere herziening noodzakelijk. In het andere geval geldt natuurlijk het omgekeerde.

Waarom laten uitvoeren door een expert?

Het herzien van de veerspanning is niet moeilijk maar evenzeer niet zonder risico. Aangezien er een grote kracht op de veren loopt moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Een expert zal daarom speciale spanijzers gebruiken om de spanning van de veer over te nemen. Bovendien kunnen we bij foutieve instelling (bv. niet gelijke correctie van alle veren) de motor beschadigen of zijn levensduur drastisch verminderen. Zowel om veiligheidsredenen als om evidente economische redenen raden wij daarom altijd aan om een gespecialiseerde installateur de veerspanning te laten herzien.

Ook beveiliging van veerbreuk wordt aangeraden

Er bestaan verschillende systemen om voor extra veiligheid te zorgen. Het veerbreukbeveiligingssysteem is hier het meest bekende voorbeeld van. Dit systeem zorgt ervoor dat het palmechanisme bij veerbreuk in het veiligheidsblokkeerwiel valt. Niet alleen wordt de val gebroken maar zo komt ook het deurblad tot stilstand. Dit systeem is mogelijk bij zowel manuele als motor- en kettingbediende sectionale garagepoorten.

Opgelet: de aanwezigheid van een veerbreukmechanisme impliceert niet dat een herziening van de veerspanning niet meer noodzakelijk is.

Krial-Service-Technieker_05623cb7823f64cda52f8c771a7b7044 (2)
Meer weten? Contacteer ons geheel vrijblijvend voor meer informatie!

Lees onze brochures

Heel wat informatie over onze belangrijkste producten verzamelden we voor jou in folders en brochures. Zo kan je alle informatie nog eens rustig nalezen wanneer het jou past. Hier vind je onze folders en brochures.

Download:

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Sectionale poorten downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Zonwering downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Voordeuren downloaden

Stel ons al jouw vragen