Toonzaal open, boek hier uw afspraak!

Toonzaal open, boek hier uw afspraak!

Op welke premies heb je in 2018 recht bij buitenschrijnwerk?

Sinds 2016 is een nieuw systeem ven renovatiepremies van toepassing op het buitenschrijnwerk. Het goede nieuws is dat je, onder bepaalde voorwaarden, nog steeds beroep kan doen op de allerhande bonussen van het Vlaams Gewest en de netbeheerder. Welke premies er ook in 2018 nog zijn? Wij plaatsen ze even op een rijtje.

Opgelet: onderstaande geldt enkel voor het Vlaams Gewest. De regels met betrekking tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest kunnen hier dan ook gevoelig van afwijken.

premies buitenschrijnwerk

Premies van de netbeheerder

In de eerste plaats zijn er verschillende premies die de netbeheerder toekent. Voorwaarde is wal dat het gaat om een investering in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement. De woning of het appartement moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet om te spreken van een "bestaande woning of appartement".

Wanneer je de hoogrendementsbeglazing laat plaatsen door een aannemer, kan je een premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas aanvragen. Het nieuwe hoogrendementsglas mag dan wel slechts een maximale U-waarde hebben van 1,1 W/m²K. De premie zal maximaal 10 euro per vierkante meter glas bedragen.

In bepaalde gevallen (beschermde en kwetsbare huurders) kan een sociaal beglazingsproject voor huurwoningen interessanter zijn. Ook kan je bij cumulatie van verschillende energiebesparende maatregelen (bv. hoogrendementsglas, dakisolatie en vloerisolatie) recht hebben op de totaalrenovatiebonus. De toekenning hiervan gebeurt automatisch van zodra de netbeheerder vaststelt dat er drie investeringen werden uitgevoerd.

Vlaamse verbeteringspremie

Als de woning minimaal 25 jaar oud is, kan je voor kleine investeringen in zowel het glaswerk als het schrijnwerk (gelijktijdig) recht hebben op de Vlaamse verbeteringspremie. Hiervoor geldt wel een inkomensdrempel die afhankelijk is van de status (bewoner of verhuurder). Voor aanvragen in 2018 kijkt men naar het gezamenlijk inkomen van het inkomstenjaar 2015.

Als bewoner mag het inkomen in dat jaar niet meer bedragen dan 30.640 euro, te vermeerderen met 1.600 euro per persoon ten laste.

Als verhuurder die voor minimaal 9 jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, ligt de grens hoger. Het inkomen van de verhuurder mag maximaal 61.270 euro bedragen. In het geval van de verhuurder wordt niet gekeken naar het aantal personen dat hij of zij ten laste heeft.

Het bedrag van de verbeteringspremie ligt vast per bouwonderdeel. Wat betreft het buitenschrijnwerk kan je een maximale premie van 1.250 euro krijgen.

Vlaamse renovatiepremie

Wanneer het gaat om een woning van minimaal 30 jaar oud, kan je mogelijks beroep doen op de renovatiepremie. Zowel het glas als het schrijnwerk moet dan wel gelijktijdig vervangen worden. Ook hier wordt gekeken naar de inkomenssituatie om te bepalen of je al dan niet recht hebt op de renovatiepremie. Je kan 20 tot 30% van de goedgekeurde facturen terugkrijgen.

Praktisch voorbeeld

Een inwoner van Brugge vervangt zijn huidig enkel glas met een oppervlakte van 25 m² door hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K. Hij verwarmt met elektriciteit. Er wordt uitgegaan van een fictieve kostprijs van 130 euro/m² voor het glas.

Als inwoner van Brugge komt hij in aanmerking voor een lokale premie voor de plaatsing van hoogrendementsglas in bestaande woningen. Dergelijke premies bestaan niet in alle gemeenten. Verder heeft hij ook recht op een premie van de elektriciteitsnetbeheerder. Het gaat om een premie van 200 euro. Op basis van een kostprijs minus de subsidie is er een terugverdientijd van 2 jaar en 11 maanden voor de gemaakte investering.

Benieuwd wat de terugverdientijd bij jou zou bedragen en op welke premies je mogelijks recht hebt? De Vlaamse overheid ontwikkelde een energiewinstcalculator waarmee je eenvoudig zelf de berekening maken kan.

krial-premies_55327dad2f9505780754f34cbe687ae4 (4)
Meer gegevens nodig? Vraag vrijblijvend een offerte en bereken zelf jouw voordelen.

Lees onze brochures

Heel wat informatie over onze belangrijkste producten verzamelden we voor jou in folders en brochures. Zo kan je alle informatie nog eens rustig nalezen wanneer het jou past. Hier vind je onze folders en brochures.

Download:

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Sectionale poorten downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Zonwering downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Voordeuren downloaden

Stel ons al jouw vragen