Hoe voorkom je warmteverlies in huis?
3 december 2023
tips
ecologisch
Stoken doen we niet voor ons plezier. Zeker niet wanneer onze energierekening in de bus komt. Huiselijk warmteverlies kan diezelfde rekening de hoogte induwen. Bovendien kan het ook toornen aan onze comfortbelevenis. Aan de hand van enkele kleine investeringen kunnen we echter het huiselijk warmteverlies voorkomen. Wij zochten vier investeringen uit waarbij de terugverdientijd vrij beperkt blijft.
Vervang het glaswerk
Enkel glas is lang niet meer van deze tijd. Dubbel glas weet dan weer de temperatuur in huis constanter te houden en de tocht te verminderen. Nog beter is uiteraard de keuze voor hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K of drievoudig glas met een U-waarde van 0,6 W/m²K. Dankzij verschillende premies van de Vlaamse overheid, de gemeente of de netbeheerder kan je de terugverdientijd beperken.
Idealiter combineer je de plaatsing van het glaswerk met een energiebesparend profiel. Onder andere het PVC profiel Enera+ is op dat vlak heel populair. Dit profiel voldoet aan de BEN-normering en kan de U-waarde ook zonder drievoudig glas terugdringen tot 0,65 W/m²K
Kies voor spouwmuurisolatie
Het na-isoleren van een bestaande en niet geïsoleerde spouwmuur kan een fikse besparing op de energierekening impliceren. In vele woningen is een niet geïsoleerde spouwmuur een van de grootste oorzaken van warmteverlies. Zeker in het geval van een open of halfopen bebouwing zal de terugverdientijd heel laag blijven (vijf tot zeven jaar). Ook hier kan je recht hebben op een premie van de netbeheerder indien de werken werden uitgevoerd door een erkende aannemer.
Plaats rolluiken
Warmteverlies voorkomen kan soms ook eenvoudig zijn. Rolluiken plaatsen kan bijvoorbeeld al voor een extra laag isolatie zorgen. Vooral tijdens de winter zijn onze ramen een belangrijke oorzaak voor warmteverlies. Rolluiken kunnen op dat vlak het warmteverlies beperken door een extra laag isolatie toe te voegen. Natuurlijk moet je dan wel de rolluiken sluiten, waardoor het vooral 's nachts een impact zal hebben. Hetzelfde geldt trouwens voor je gordijnen: ook door je gordijnen 's nachts te sluiten voorkom je warmteverlies.
Isolatie van het hellend dak
Woningen met niet-geïsoleerde schuine daken hebben vaak te kampen met een grote hoeveelheid warmteverlies. Het verschil kan oplopen tot enkele honderden euro's aan stookkosten per jaar. Het isoleren van het schuin dak kan dan weer een besparing tot wel 30% opleveren. De exacte besparing is natuurlijk afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal (minerale wol of polyurethaanschuim) en de dikte ervan. Ook hier kan je recht hebben op een premie via de netbeheerder. De totale terugverdientijd? Afhankelijk van de kostprijs van het isolatiemateriaal en de plaatsingskosten: slechts enkele jaren.