Energie besparen? Lees dan zeker deze tien tips

Energiezuinige woningen zitten in de lift. Dat is niet onlogisch aangezien zowel de energieprijs als de milieubewustheid dan weer fors stijgen. Wij geven alvast tien handige tips mee opdat ook jij jouw energiefactuur kan zien dalen. Sommige zijn duurder dan andere maar allen zullen ze hun invloed hebben op het warmteverlies of het energieverbruik.

# 1. Verminder het warmteverlies door de gordijnen te sluiten

Dubbele beglazing hebben we intussen allemaal al. Toch kan je jouw ramen ook van een virtuele derde laag voorzien door de gordijnen te sluiten. Uiteraard hoef je de dagen niet in een donkere omgeving te slijten, maar vooral 's nachts sluit je toch maar beter de gordijnen. Zeker tijdens de wintermaanden en bij koude  temperaturen kan je met je gordijnen het warmteverlies verminderen.

 

Bijkomende tip: zorg dat je gordijnen niet vlak boven of voor de radiator hangen. Anders verwarm je de gordijnen en onrechtstreeks ook het raam. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

# 2. Nog beter: rolluiken

Nog beter dan de gordijnen te sluiten is rolluiken plaatsen. Rolluiken houden immers de koude buiten en de warmte binnen. Ze vormen een stugge isolator en kunnen de isolatiewaarde van het glas helpen te verdubbelen. Heb je én gordijnen én rolluiken? Sluit dan zeker beiden. Dat bespaart je al heel wat verwarmingskosten.

# 3. Breng eenvoudige isolatie aan

We hoeven lang geen peperdure facturen te betalen om onze woning beter te isoleren. Natuurlijk kan spouwmuurisolatie wonderen verrichten maar toch zijn er ook heel wat andere goedkope manieren om te besparen op de energiefactuur. Breng bijvoorbeeld dichtingen, tochtbanden en tochtdieren aan om tocht onder deuren en oude vensters te voorkomen. Natuurlijk betekent dat niet dat je je woning niet meer mag verluchten. Meer zelfs: een goed verluchte woning zal zelfs sneller opwarmen.

# 4. Verlaag ook eens de omgevingstemperatuur

Overdag hebben we het 's winters graag heerlijk warm. Toch kan het soms lonen om de temperatuur even te laten zakken. 's Nachts is het bijvoorbeeld gezonder om de temperatuur te verlagen tot 16°C. Onder die heerlijke warme dekens hoef je dat zelfs niet eens te merken. Ben je niet thuis? Dan mag je de temperatuur verlagen tot 12°C. Minder ook weer niet: het verwarmen van de lagere temperaturen vergt heel wat energie waardoor het lang niet meer de moeite loont.

# 5. Trek misschien eens een extra trui aan?

's Winters hoeven we niet in korte kleedjes en een zomerse outfit te paraderen in onze woonkamer. Een extra trui, een comfortabele pyjama of een dikke badjas zijn toch veel gezelliger? Bovendien kan je zo de temperatuur met een luttele graad verlagen. Het lijkt niet veel maar het kan resulteren in een besparing van maar liefst 7%. Zo'n besparing merk je echt wel op jouw eindafrekening.

# 7. Misschien toch eens tijd voor nieuwe ramen?

Voorgaande tips kunnen alvast helpen om onze energiefactuur te verlagen maar zullen nooit wonderen verrichten. Willen we een drastische invloed uitoefenen dan moeten we ook drastisch ingrijpen. Overweeg daarom om je ramen te vervangen door nieuwe exemplaren en ineens ook te kiezen voor performante beglazing en isolerend schrijnwerk. Dubbele beglazing is de dag van vandaag al lang niet meer de norm.

# 8. Als het wat meer mag zijn: kies voor dakisolatie

Door te kiezen voor dakisolatie kan je het warmteverlies met maar liefst 25% helpen te verminderen. In bepaalde gevallen kan je trouwens gewoon beroep doen op een subsidie van de Vlaamse overheid, de provincie of de gemeente. Ook de netbeheerder kan soms allerhande premies toekennen. Zo hoeft het aanbrengen van dakisolatie zeker geen al te dure onderneming te worden.

# 9. Gevel- en spouwmuurisolatie

Een groot deel van onze huishoudelijke warmte gaat verloren door onze muren. Het is onder andere de lucht tussen de binnen- en buitenmuur die de koude goed vasthoudt en als koeling werkt voor ons stulpje. Door spouwmuurisolatie aan te brengen creëer je net het omgekeerde effect: de muren houden niet langer koude vast maar dienen net als isolator.

Lees onze brochures

Heel wat informatie over onze belangrijkste producten verzamelden we voor jou in folders en brochures. Zo kan je alle informatie nog eens rustig nalezen wanneer het jou past. Hier vind je onze folders en brochures.

Download:

CLOSE.svg

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Sectionale poorten downloaden

CLOSE.svg

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Zonwering downloaden

CLOSE.svg

Het formulier werd correct verzonden.

Voordeuren downloaden

Stel ons al jouw vragen