Kom langs in onze toonzaal, boek hier uw afspraak

Naar de startpagina

Verkoeling in huis dankzij juiste zonwering

De laatste jaren hebben we steeds vaker af te rekenen met hittegolven en daar komt, volgens onderzoeken en voorspellingen, niet meteen een einde aan. De aarde warmt op en tropische dagen behoren nu ook tot onze Belgische zomers. In 2019 sneuvelde het warmterecord voor een zoveelste keer op rij. In de gemeente Begijnendijk, in Vlaams-Brabant, noteerde men een temperatuur van 41,8 C°. De verkoop van airco’s kende ongekende hoogtes. Maar is airconditioning als verkoeling de enige manier om de warmte buiten te houden?

Airconditioning, ook in particuliere woningen


De verkoop van airco’s en ventilatoren steeg aanzienlijk afgelopen jaren. Verwacht wordt dat dit ook de volgende jaren zo zal zijn, zeker als de ene na de andere hittegolf opnieuw België aandoet. Uiteraard gaat het dan niet enkel om grote professionele aircosystemen, ook ventilatoren en mobiele airco’s kennen een stijging in populariteit. Maar opgepast met aircosystemen, want ze beogen maar één doel: je woning koelen. Het is ook belangrijk om weten dat een professionele airco (met koelmiddelen) niet meteen de milieuvriendelijkste oplossing is. Daarenboven verslindt zo’n airco toch ook de nodige energie. In particuliere woningen is het met andere woorden geen must have. Er zijn andere oplossingen die zorgen voor verkoeling.

Zonwering houdt de warmte buiten


Met zonwering kan je al heel wat warmte buiten houden. Kan je je huis even koel houden/krijgen met een rolluik of een screen als met een aircosysteem? Het antwoord is simpelweg: neen. Je kan geen temperaturen regelen met zonwering, wat wel tot de mogelijkheden behoort met een airco. Zonwering, het woord zegt het zelf, is een systeem dat de impact van de zon op je ramen beperkt en bijgevolg het opwarmen van je woning tot een minimum herleidt.

Screens houden niet enkel warmte buiten

Screens bewaken je privacy, maar zorgen ook voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Opteer voor screens die aan de buitenkant van de woning worden geplaatst. Laat je ze binnen installeren, dan loop je het risico dat je ramen opwarmen en dat de hitte alsnog in huis sluipt. Buitenzonwering draagt met andere woorden de voorkeur weg.

Voorzetrolluiken streven zelfde doel als screens na

Net als screens zijn voorzetrolluiken multifunctioneel. Ze ontnemen passanten inkijk in je woning, zijn, dankzij optilbeveiliging, inbraakvertragend en houden ook nog eens de ergste warmte buiten. Je rolluiken naar beneden laten ’s ochtends, op wat zich aankondigt als een hete dag, kan al heel wat ‘zweet’ besparen.

Jaloezieën regelen zonlicht

Met jaloezieën heb je een systeem in huis dat je in staat stelt om de zoninval enigszins te regelen. Je kan de hoeveelheid zonlicht beperken en zelfs volledig blokken. Net als vele andere voorbeelden, hier aangehaald, zijn jaloezieën multifunctioneel. Een van de grote voordelen is dat deze ook geautomatiseerd kunnen worden. Kies je voor een zonnesensor, dan detecteert het toestel de hoeveelheid zon die binnen straalt. Overschrijdt het de ‘grenzen’, dan geeft de sensor het signaal om de buitenjaloezieën te sluiten. Op die manier wordt oververhitting van de woning tegengegaan.

Veranda’s kunnen ware bakovens worden

Wat is er aangenamer dan je tuin binnen te ‘trekken’ in je woning via de veranda. Ontbijten op een mooie zomerse dag, ’s avonds relaxen met een glaasje wijn. Op warme dagen kan zo’n veranda echter snel veranderen in een serre. Daarom is het aangeraden om verandazonwering te voorzien.


Meer weten?

Kom langs in onze toonzaal en leer er alles over