Opendeur op 20 april, boek hier uw afspraak!

Opendeur op 20 april, boek hier uw afspraak!

Tocht in huis: oorzaken en belangrijkste oplossingen

Tocht in huis: het is niet enkel storend, het is ook bijzonder nefast voor je energiefactuur. Als je tocht opmerkt, dan betekent dat zoveel als dat je woning onvoldoende dicht is. De voornaamste oorzaken van tocht in huis moet je zoeken bij je deuren en de afdichting van je ramen. Isoleren is uiteraard ook een belangrijke factor. In dit artikel focussen we op deuren en garagepoorten.

Tocht in huis: een aanslag op je energiefactuur
Een slechte afdichting, spleten en kieren kunnen zorgen voor tocht in huis

Tocht in huis: een aanslag op je energiefactuur

Spleten, kieren, een gebrekkige afdichting: het zijn enkele van de voornaamste oorzaken van tocht in huis. Je verliest warmte, krijgt een koudegevoel in huis en betaalt uiteindelijk de rekening via de energiefactuur. Door deze problemen aan te pakken, bespaar je al gauw meer dan 100 euro per jaar. De besparing is uiteraard afhankelijk van het type woning, de isolerende maatregelen die zijn genomen en hoe je ventilatiesysteem is afgeregeld.

Waar tocht het?

Sommige kieren en spleten zijn met het blote oog zichtbaar. Er zijn er uiteraard ook die je niet kan zien. Wil je exact weten waar je je energie verliest? Vraag dan een luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest aan.

Blowerdoortest
Exact weten waar je je energie verliest? Vraag een blowerdoortest aan

Belang van een goed geïsoleerde deur

Een goed geïsoleerde en dichte voor- en achterdeur kan al heel wat kopzorgen besparen. Kies sowieso voor een deur met een hoge U-waarde. Weet dat een klassieke deur of een houten deur tot drie keer minder isolerend is dan een inbraakwerende voordeur met de nodige isolatie. De inbraakwerende voordeuren van Krial zijn voorzien van een PUR-isolatielaag van 55 mm dikte. Dat betekent dat het in de inkom tijdens de zomer altijd fris blijft en dat je in de winter de warmte binnenhoudt. De U-waarde van Krial-voordeuren bedraagt 0,83.

Een evenwichtsoefening tussen voldoende isolatie en voldoende verluchting

Een garagepoort moet dicht zijn en goed geïsoleerd zijn. Maar volledig dicht kan en mag ze niet. Omdat je in een garage een auto onderbrengt en omdat je hier vaak ook de cv-ketel vindt, is het verboden om deze volledig dicht te maken. Er moeten trouwens ook verluchtingsmonden voorzien zijn om verluchting te kunnen verzekeren. Garages die groter zijn dan een gegeven oppervlakte, moeten zelfs beschikken over een mechanische afzuiging.

Een goed geïsoleerde en dichte voor- en achterdeur kan heel wat kopzorgen besparen
Een goed geïsoleerde deur en poort zijn cruciaal om tochtverlies tegen te gaan

Kieren en spleten laten warmte en energie ontsnappen

Als je geen ventilatiesysteem in huis hebt, kunnen kieren en spleten zorgen voor een natuurlijke ventilatie. Maar, zoals je al kon lezen, verlies je sowieso energie en warmte. Als je renoveert of je wil niet meteen een nieuwe voordeur in huis halen, dan kan je opteren voor tochtstrips. Weet wel dat dit geen langetermijnoplossing is. Veel van die strips zijn na een tijd onbruikbaar. Wil je zekerheid, kies dan voor een nieuwe deur met een automatische tochtafdichting en structurele afdichting rondom de deur.

shutterstock_1638047200_2b341ddff44b7b979604610ad8c7222c
Meer weten over hoe je tocht in huis kan aanpakken? Ken je het belang van een goed geïsoleerde deur of poort?

Lees onze brochures

Heel wat informatie over onze belangrijkste producten verzamelden we voor jou in folders en brochures. Zo kan je alle informatie nog eens rustig nalezen wanneer het jou past. Hier vind je onze folders en brochures.

Download:

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Sectionale poorten downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Zonwering downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Voordeuren downloaden

Stel ons al jouw vragen