Kom langs in onze toonzaal, boek hier uw afspraak
Zomerverlof van 25 juli tot 19 augustus, servicedienst beschikbaar via deze link.

Naar de startpagina

Meest gestelde vragen over houten garagepoorten

Een houten garagepoort is een meerwaarde voor elke woning. Een poort uit hout ziet er niet alleen mooi uit, het natuurlijke materiaal is ook duurzaam en laat ruimte aan de architect om creatief uit de hoek te komen. Maar hoe zit het met de eigenschappen van hout? Wat met onderhoud? Trekt een houten poort krom na verloop van tijd? En is mijn poort wel bestand tegen schimmelvorming of houtrot?

De populairste houtsoorten op een rijtje


Krial gebruikt vaak Afrormosia en Padoek voor het maken van poorten. Deze hardhoutsoorten zijn populair omdat ze mooi verkleuren en omdat ze over een unieke tekening beschikken.

Padoek is een rode houtsoort die na verloop van tijd verkleurt. Het hout evolueert van rood naar paars tot grijs met een paarse toets. Afrormosia scoort dan weer met zijn unieke houtnerftekening en vlam. Eerst oranje, dan grijs. Thermowood is het meest ecologische alternatief. Het thermisch behandelde dennenhout heeft een kleinere voetafdruk, is lichter, maar legt dezelfde goede papieren voor als de Afrikaanse hardhoutsoorten.

Een houten garagepoort heeft een warme uitstraling dankzij zijn natuurlijke look

Trekt een houten garagepoort krom?


Is een houten poort gevoelig aan vervorming? Ja en neen. Hout leeft. Dat betekent dat het uitzet bij vochtopname en krimpt bij vochtverlies. Ondanks die karakteristiek, die vaak als algemeen beschouwd wordt, kan je niet alle houtsoorten over dezelfde kam scheren. Afrormosia bijvoorbeeld, een van de houtsoorten die wordt gebruikt om Krial-poorten mee te maken, droogt traag. Dat betekent dat er weinig risico is op vervorming en het ontstaan van scheuren. Hetzelfde geldt overigens voor de andere houtsoorten waarmee Krial werkt. Padoek en Thermowood zijn andere vormvaste houtsoorten die perfect vocht en andere klimatologische omstandigheden het hoofd bieden. De kans dat jouw garagepoort op een gegeven moment niet meer past binnen zijn kader is zo goed als onbestaande.

Is een houten garagepoort duurder dan staal of aluminium?


Een houten garagepoort is duurder dan een poort uit staal of aluminium. Dat prijsverschil staat trouwens los van de algemene prijsstijgingen van bouwmaterialen. De houtsoorten waar Krial mee werkt zijn iets minder onderhevig aan de fluctuaties in de markt. Toch betaal je meer dan pakweg vijf jaar geleden. Samen met de duurder wordende materialen is er ook een wereldwijd probleem inzake levertijden. Krial maakt zich sterk dat ze alle poorten op tijd kunnen leveren. Dat is een van de grote voordelen van een Belgische fabrikant zoals Krial. “Krial werkt niet met maand- of weekprijzen. Je offerte blijft even geldig en zal niet dag op dag veranderen door prijsstijgingen in de markt”

Is een houten garagepoort kleurvast?


Belangrijk om weten is dat alle houten garagepoorten verkleuren. Dat is ook een van de charmes van het materiaal. Wil je de originele kleur toch behouden, dan kan dat door de poort te beitsen. Hier heb je nog de keuze tussen een kleurloze beits of een kleurbeits om bepaalde tinten te accentueren. Om het oorspronkelijke kleur te kunnen blijven behouden, is het cruciaal dat je dit procédé jaarlijks herhaalt.

Een houten garagepoort vereist jaarlijks onderhoud: feit of fabel?


Een behandelde houten poort heeft eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig, toch niet wat het hout zelf betreft. Uiteraard dient wel de staat van de mechaniek in de gaten gehouden te worden. Het is ook niet zo dat er een jaarlijks onderhoud hoeft te gebeuren. Krial biedt 5 jaar garantie op de staalkabels, de motor, de veren en de loopwielen. Het kleur van een gelakte poort uit staal of aluminium blijft 10 jaar gegarandeerd.

Zijn houten garagepoorten gevoelig voor houtrot en/of schimmels?


Het risico dat er houtrot optreedt bij je nieuwe houten garagepoort is vrijwel onbestaande. Hetzelfde gaat op voor schimmelvorming. De houten garagepoorten van Krial zijn stuk voor stuk behandeld en worden op een frame gemonteerd zodat er makkelijk lucht kan circuleren. Die luchtcirculatie zorgt ervoor dat het hout veel sneller kan uitdrogen en dat het gevaar op strepen, houtrot, schimmels en zwarte kringen tot een absoluut minimum beperkt wordt. Zit je nog met vragen over houten poorten of kan je hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste houtsoort? Neem vandaag nog contact op met een van de Krial-experts en leer er alles over.

Meer weten?

Kom langs in onze toonzaal en leer er alles over