Toonzaal open, boek hier uw afspraak!
Gesloten op 1 mei.

Toonzaal open, boek hier uw afspraak!
Gesloten op 1 mei.

Keuzehulp: hoe kies je jouw nieuwe voordeur?

De keuze voor een nieuwe kwalitatieve voordeur is meer dan alleen een kwestie van smaak. Natuurlijk is de voordeur bepalend voor de look van je woning. Je voordeur zegt ons iets over jouw persoonlijkheid, kan comfort bieden en is met andere woorden geen overbodige luxe. Toch hou je maar beter ook rekening met andere criteria. Wij geven nog eens de meest cruciale keuzecriteria voor jou mee.

nieuwe voordeur kiezen

Een voordeur moet mooi zijn

Laten we van start gaan met het meest logische aspect: de esthetiek. De voordeur moet aansluiten bij de gevel en het raamwerk. Strakke en minimalistische voordeuren zitten de laatste jaren in de lift. Aluminium doet het bijvoorbeeld heel goed omdat het modern oogt. 

In tweede instantie merken we dat steeds vaker gekozen wordt voor modellen zonder niveaus. Belangrijk hiervoor zijn de voordeuren met een vleugeloverdekken paneel.

Vooral bij oude houten deuren zag je vroeger vaak het niveauverschil tussen de vaste kader en de glaslijn. Maar welke deur het best bij jou past? Dat is een kwestie van smaak en afstemmen op de gevel en het glaswerk. Die keuze kunnen wij niet voor jou maken. Neem volgende criteria echter zeker mee in jouw uiteindelijke beslissing.

Kies voor inbraakbestendigheid

Buitendeuren moeten niet alleen mooi zijn maar moeten ook inbrekers buitenhouden. De meeste buitendeuren zijn vrij inbraakbestendig maar vooral bij goedkopere of oudere modellen is het toch opletten geblazen. Let voornamelijk op de stevigheid van de (stalen) verstevigingsprofielen en het hang- en sluitwerk. 

Belangrijk is dat de cilinder niet uit het kader zit, of zelfs nog beter ingewerkt zit achter een cilinderring of rozet. Kies zeker ook voor een veiligheidscilinder. Deze zijn beveiligd tegen uitboren of afkraken. Bovendien hebben deze ook een certificaat en kunnen dus niet zomaar sleutels bijgemaakt worden. 

Kies voor deuren met stevige scharnieren die aan de binnenzijde van het huis zitten, liefst met nog extra pinnen (dievenklauwen) die in het kaderwerk gaan. Wanneer je kiest voor een extra veilige deur kan je soms van een korting genieten op de premie voor de diefstalverzekering. De investering kan zich met andere woorden eenvoudig terugverdienen.

Kies voor een lage U-waarde

Goede isolerende eigenschappen zijn cruciaal voor buitendeuren. Dankzij de strengere Vlaamse EPB-regelgeving is een goede thermische isolatie soms een verplichting. Kies daarom steeds voor een voordeur met een lagere U-waarde. Hierbij kan ook de materiaalkeuze een rol spelen: over het algemeen isoleert hout of pvc beter dan pakweg aluminium. Willen we echt goed isoleren? Dan zouden we een voordeur op basis van polyurethaan aanraden of beter nog PIR (standaard bij Krial!). Hoe dikker, hoe beter! Bij Krial zetten we in op isolatie, daarom opteren we voor 55mm dikke PIR-isolatie, pakken beter dan PUR-isolatie.

Kies in functie van het materiaal

Hout: Hout heeft van nature uit een warm uitzicht. De prijzen voor een houten voordeur zijn relatief goedkoop, alhoewel dat afhankelijk kan zijn van het soort hout en de duurzaamheid ervan. Een houten voordeur isoleert goed en kan eenvoudig beschilderd worden. Op vlak van inbraakpreventie scoort het vaak ook iets beter dan een aluminium of pvc voordeur. Anderzijds vergt een houten voordeur veel meer onderhoud en biedt het geen brandweerstand.

PVC: Een voordeur uit PVC is heel onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Bovendien is het verkrijgbaar in bijna alle kleuren en hoeft het niet eens duur te zijn. De kleurkeuze is wel belangrijk: je kan 'm niet zomaar overschilderen. Op vlak van inbraakveiligheid scoort hij ook minder goed en soms kunnen de isolerende effecten aangetast worden bij hevige temperatuurverschillen.

Aluminium:  Een voordeur uit aluminium is net zoals zijn broertje uit PVC heel onderhoudsvriendelijk. Bovendien heeft het een lange levensdeur en is het ook nog eens onbrandbaar. Het wint aan populariteit door de esthetische voordelen. Het vormt dan ook een ideale partner bij zware glaspartijen. De keerzijde van de medaille: een voordeur uit aluminium is altijd een stuk duurder. Zowel in aankoop als op lange termijn, want hij biedt minder goede thermische en akoestische eigenschappen. De corrosie- en krasgevoeligheid zijn dan weer twee andere nadelen.

Polyurethaan: Hier kies je voor een voordeur met erg goede isolerende eigenschappen. Een voordeur uit polyurethaan heeft bijna altijd een heel lage U-waarde. Bovendien is deze voordeur ook onderhoudsvriendelijk. Ook hier is het relatief duur karakter dan weer een nadeel. Vooral bij beschadigingen: de deur is zelden herstelbaar. Ook voor de voordeuren van Krial zetten we in op isolatie, daarom opteren we voor 55mm dikke PIR-isolatie, pakken beter dan PUR-isolatie.

Combinatie van factoren

Welke deur nu het best voor jou geschikt is? Dat hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Sommigen vinden goede isolerende eigenschappen bijvoorbeeld belangrijker dan de mogelijkheid om de deur te herschilderen. Noteer daarom eerst welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en ga nadien op zoek naar de best geschikte voordeur. Voor maximale afdichting kan geopteerd worden voor een vloerafdichting, nadeel hiervan is dat er steeds een opstapje is waar men over moet.

Kies-een-Krial-voordeur_5473ce2a49fb3234d43c1fac507a5ac0 (2)
Bij Krial kunnen we je uiteraard helpen bij het maken van de beste keuze. Download onze brochure!

Lees onze brochures

Heel wat informatie over onze belangrijkste producten verzamelden we voor jou in folders en brochures. Zo kan je alle informatie nog eens rustig nalezen wanneer het jou past. Hier vind je onze folders en brochures.

Download:

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Sectionale poorten downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Brochure Zonwering downloaden

CLOSE

Het formulier werd correct verzonden.

Voordeuren downloaden

Stel ons al jouw vragen