Kom langs in onze toonzaal, boek hier uw afspraak
Zomerverlof van 25 juli tot 19 augustus, servicedienst beschikbaar via deze link.

Naar de startpagina

Inbraak: de drie zwakste schakels van je woning

Er worden jaarlijks tienduizenden inbraken geregistreerd in ons land. Als je slachtoffers vraagt naar hun indrukken na de feiten, dan heeft negen op de tien het niet over de spullen die gestolen zijn, maar wel over het gevoel dat ze eraan overhouden. Een vreemde in huis blijkt erger dan het verlies van geld of juwelen. Inbrekers zijn slim en laten zich niet gauw afschrikken. Daarom is het belangrijk dat je het hen zo moeilijk mogelijk maakt. Tijd, daar draait het om. Als een inbreker te veel moeite moet doen tijdens de inbraak, haakt hij sowieso sneller af. Maar hoe maak je het hen moeilijk? En welke zijn de zwakste schakels?

Zwakke schakel 1: Deuren zijn niet van nature inbraakwerend


De deur, het is vaak de eerste weg via dewelke een inbreker toegang probeert te verkrijgen tot je woning. Er gaan veel verhalen de ronde over hoe inbrekers, tijdens hun ‘prospectie’, blaadjes papier of tandenstokers tussen de deur klemmen om te zien of je op reis bent of niet. En er zijn heel veel andere voorbeelden. Als je weet dat je deuren, zowel de voor- als achterdeur, vaak worden geforceerd, dan is kiezen voor een deur die inbraakwerend is eigenlijk geen overbodige luxe.

WK-klasses deuren bepalen tijd nodig om binnen te geraken

Deuren met een WK1-klasse zijn een relatief makkelijke prooi, zelfs voor amateur-inbrekers. Hoe hoger je klasse, hoe beter de bescherming. WK2-deuren zijn meer dan voldoende inbraakwerend om inbrekers af te schrikken. Kies je voor een WK5-klasse, dan heeft een ervaren inbreker tot zo’n 15 minuten nodig om binnen te geraken. Hij doet dat dan niet met kleine gereedschappen, maar wel met zwaar mechanisch materiaal. Deze ‘hogere klasses’ worden niet voorzien voor particuliere woningen, wel voor professionele beveiliging.

Sloten helpen inbraak bemoeilijken

De inbraakweerstand wordt voor een groot stuk bepaald door de sloten. Dit zijn de sloten waar inbrekers liever niet mee geconfronteerd worden. Kies voor een 6-puntslot, dievenklauwen, een veiligheidscilinder of een ingebouwde cilinderring.

Zwakke schakel 2: Ramen zijn vaak eenvoudig open te breken


Kip- en kantelramen

Een raam, in het bijzonder een kantelraam, is een zegen voor een inbreker, toch zeker als die openstaat. Het advies is dan ook om telkens je je woning verlaat alles goed af te sluiten. Er bestaan uiteraard ook inbraakveilige sloten en raamkrukken of beslag dat helpt de inbraak te bemoeilijken. Let ook op met schuiframen of kipramen. 

Rolluiken zijn niet onomzeilbaar, maar bemoeilijken inbraak

Inbrekers zijn ook niet de grootste fans van rolluiken. Deze maken inbreken niet alleen moeilijker, het vraagt ook meer tijd om toegang te krijgen tot de woning. Een gewoon rolluik is niet onomzeilbaar, maar bij inbraakpogingen zorgt het lawaai dat ermee gepaard gaat voor een alarmsignaal. Je kan uiteraard altijd opteren voor zogenaamde veiligheidsrolluiken.

Dubbelglas is geen inbraakwerend glas 

Het hoeft niet gezegd dat enkel glas geen enkele garantie op bescherming biedt. Je gooit er zo een steen door. En eigenlijk gaat dat op voor verschillende soorten glas voor ramen. Hier geldt hoe hoger de P-waarde, hoe beter het glas bestand is tegen inslagen.

Zwakke schakel 3: Garagepoort kan zwakke schakel zijn


Er zijn veel mensen die geen of onvoldoende aandacht schenken aan de garage als mogelijke ‘toegangspoort’ tot de woning. Daarenboven vergeet men vaak dat garages nochtans vaak waardevolle items herbergen. Als je hoort praten over een garagediefstal, dan gaat het voornamelijk over het stelen van een wagen. Een garage is uiteraard niet enkel een ‘auto-opslagplaats’, je vindt er ook fietsen, dure gereedschappen en andere waardevolle objecten. Hier is goed afsluiten de belangrijkste regel. Afsluiten alleen is uiteraard geen garantie op succes. Kies voor een automatische sectionale poort of een garagerolluik dat voldoet aan de Europese normgeving inzake weerstandklasses.
Meer weten?

Kom langs in onze toonzaal en leer er alles over